Ahmad – arkitekten som fått en ny chans i ett nytt land

Att vi tar ansvar för att hjälpa personer som flytt sina hemländer är självklart. Att se människan och ta vara på den personens erfarenhet, utbildning och kompetens måste vi lära oss att bli mycket bättre på. Många som har kommit till Sverige har gedigna akademiska bakgrunder och för Botrygg är det en självklarhet att hjälpa dem att få arbete. Något som fler företag i Sverige skulle kunna utvecklas och få input till sin verksamhet av.

Ahmad Aljandali är ny på jobbet hos Botrygg. Han är utbildad arkitektspecialist och internal design-ingenjör från Syrien och har fått en ny chans i arbetslivet i sitt nya hemland. Ahmad kom till Sverige för två år sedan och har bott i Linköping i 14 månader.

Hos Botrygg har Ahmad varit sedan mars 2016 och han stortrivs på sitt nya jobb, han är mycket glad och tacksam för praktikplatsen han har fått hos dem. Ahmad hade meddelat sin handledare på Arbetsförmedlingen att han ville arbeta eller praktisera inom det yrkesområde som han är utbildad för.

– Jag blev jätteglad när jag såg att Botrygg sökte personal med arkitektkunskaper. Jag vill utvecklas inom min yrkesroll och som person, lära mig byggsystemet i Sverige och få göra nytta i samhället, säger Ahmad.

På Botrygg har han hjälp av sin mentor Linnea Karlsson. Hon är projektledare och ”spindeln i nätet” mellan arkitekter, konstruktörer och byggare. Ahmads uppgifter innebär bland annat att han gör ritningar och planlösningar i CAD.

– Jag trivs jättebra på Botrygg. Alla medarbetare är snälla och trevliga. Jag försöker alltid att göra mitt bästa för företaget och klara de uppgifter jag får på ett bra sätt och att hjälpa mina kollegor, berättar Ahmad.

Han hoppas på att i framtiden få en tillsvidareanställning som arkitekt och få känna att han är en viktig del och person i det svenska samhället.

– Den här praktiken är en bra chans för mig att komma in i samhället och ut på arbetsmarknaden. Det är mycket roligt att jag får erfarenhet inom mitt område.

Botrygg är mycket nöjda med sin praktikant Ahmad och vill gärna uppmuntra andra företag att ta sitt ansvar när det gäller integration. Och inte minst att hjälpa personer som på ett eller annat sätt inte har möjlighet att stanna kvar i sitt hemland.

Läs även

Relaterade Artiklar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *