Kooperativa lägenheter – en möjlighet till egen bostad

Hyresrätter som ägs av en kooperativ förening är en spännande boendeform som Botrygg nu introducerar i Linköping. Den finns i Ullstämma och innefattar åtta radhus och tolv lägenheter. Här ges alla en möjlighet till en egen bostad.

– Det är en spännande upplåtelseform som är helt ny för Linköping. En kooperativ hyresrätt är som en mellanform mellan en traditionell hyres- och bostadsrätt. En riskfri insatslägenhet med en lägre boendekostnad än en traditionell hyresrätt, säger Henrik Söderbring, förvaltningschef på Botrygg.

Du som boende blir medlem i den ekonomiska föreningen genom att betala en insats. Exempelvis ett radhus där insatsen är cirka 880 000 kronor. Den får du tillbaka om du flyttar. Boendet blir ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt och insatsen du betalar håller hyran nere. Månadskostnaden för ett radhus blir då cirka 7 500 kronor som betalas till kooperativet. Vid en traditionell hyresrätt hade hyran blivit 5 000 kronor högre, enligt Botrygg.

– Du sköter sedan din lägenhet precis som en traditionell bostadsrätt där varje hyresgäst själv har ansvaret för det löpande underhållet. Och vi på Botrygg kommer att sköta den tekniska förvaltningen av fastigheten, fortsätter Henrik.

– Tanken med den kooperativa hyresrätten är att få ner hyreskostnaden helt enkelt. Och att fler ska få möjlighet till en egen bostad.

 

Vill du veta mer om kooperativa hyresrätter kontakta Claudine Petterson på Botrygg, tel 010-516 30 00.

Läs även

Relaterade Artiklar